Kull 2

FIN UCH FIN BCH Ruskametsän Roki ble valgt som far for kull 2.

Avlsdata for Ruskametsan Roki.

ruskametsan_roki_20080715

Litt om Roki:

Ruskametsän Roki blev Kennelföreningsmästare 2009

Järviseudun Kennelförenings Älgmästerskap avgjordes. Mästare blev Ruskametsän Roki med toppoäng

I Lappajärvi arrangerades den 16.12.2009 älgprov, där poängnivån blev hög. Alltsomallt 15 hundar fick 1 pr och 4 st över 90 poäng. Tävlingen var förutom föreningens mästerskapsprov även en öppen mästerskapstävling för området Järviseutu och Lappajärvi.
Alla mästerskap samt prismotorsågen gick till samma adress, när jämthanen Ruskametsän Roki, ägare Antti Kallinki fick toppoängen 97,00 och med snäv marginal vann provet. Bara en poäng skilde den från en annan jämthund Kettunurin Lordi, ägare Joona Murtoniemi.

Roki deltog  på prov först när älgjakten tagit slut i slutet av året. Provstarterna var framgångsrika: bl a i Kortesjärvi i slutet av november var Roki endast en halv poäng från seger och dess prisgevär.

Under säsongen 2008 var medeltalet av Ruskametsän Rokis tre bästa prov 92,00 poäng och därmed var Roki Finlands 23:e bästa älghund (den 13:e bästa hanen) Av jämthundarna var den 11:e bästa och framför fanns bara 3 tikar. Förutom jämthundar deltar även bl a karelska björnhundar, norska älghundar och några finnspetsar och laikor.

Roki blev FIN JCH år 2007. Hunde fyllde två år först i februari förra året  och kunde göra anspråk på UCH-titeln. På fyra efterföljande utställningar fick den tre CERT och en reserv-CERT. Det sista CERTet och FIN UCH-titeln  fick Roki 6.9. i Kauhajoki på SHHJ-FJGK (Älghundklubbens) specialutställning. Övertygande framgångar! Hunden är faktiskt en av de ståtligaste jämthundshanar i Södra-Österbötten för tillfället.

Äpplet faller inte långt från trädet: Ruskametsän Rokis stamtavla är fylld med jakt- och dubbelchampions. I stamtavlan utgörs de tre tidigare generationerna av hundar med minst jaktchampiontitlar, av dessa är nio även utställningschampions. I den fjärde generationen finns det bara två hundar som inte är jakt- eller dubbelchampions.

Ägaren och jaktkompisarna tycker att Rokis bästa egenskaper är förmågan att hitta älg och brukssäkerheten: om det finns tillgång till älg i jaktreviret   hittar Roki dem och börjar skälla med rutinen hos en erfaren älgskällare.

När hunden förutom sina utmärkta egenskaper även har gott lynne, är det inte konstigt att även tikägarna har fått ögonen upp för denna hane med fin stamtavla. Efter mästerskapet har Roki redan haft två betäckningar och flera förfrågningar från tikägare. Framtiden utvisar hur bra denna lovande unghund, som vann mästerskapet kommer att förärva sina egenskaper.  Sin egen  kompetens har den ju redan bevisat.